Ağ gilas mürəbbəsinin tərkibi və hazırlanması
Ağ gilasın faydaları haqqında hər birimizin məlumatı var. Ağ gilas ləzzəti ilə deyil, eyni zamanda mineral maddələr və vitaminləri ilə zəngindir. Tərkibində vitamin C, Potaş ilə yanaşı Manqan, Mis, Maqnezium, Vitamin K kimi nadir mineralları və vitamiləri ilə zəngindir. Antioksidant maddələrlə zənginliyi orqanizmin xəstəliklərə qarşı dayanıqlılığını artırır. Ağ gilasın tərkibində olan polifenol maddələr orqanizmi ürək-damar, diabet, zehni xəstəlikdərdən qoruyur. Əzələlərin inkişaf etməsində böyük rolu olduğu üçün idmanla məşğul olan insanlar qəbul edə bilərlər. Ağ gilas orqanizmin gənc və gümrah qalmasına yardım edir.
Qafqaz mətbəxi həmişə müxtəlif mürəbbələr daxil olmaqla qeyri-adi reseptləri ilə məşhurdur. Azərbaycanlıların yaradıcılığı dünyanı balqabaq, pomidor, badımcan və qarpız qabığı reseptləri ilə tanış edir. Azərbaycanın ən məşhur desertlərindən biri də ağ gilas mürəbbəsidir. Hər hansı bir ev xanımı belə bir ləzzətli deserti addım-addım və təlimatlara uyğun bişirirsinizsə hazırlaya bilər.
Şəms olaraq ağ gilas mürəbbəsinin hazırlanmasını təqdim edirik
Ağ gilas seçərkən yetişmiş və şirəli meyvələrə diqqət yetirməlisiniz. Hərtərəfli yuyulmalı və çeşidlənməli, gövdəsi götürülməli, zibil və xarab olan meyvələr təmizlənməlidir.
ağ gilas - 2 Kg
şəkər (və ya şəkər tozu) - 1,6 kq
Yuyulmuş ağ gilas götürülməlidir. Əvvəlcə tumları çıxardılır, meyvəyə zərər verməmək üçün prosedur son dərəcə diqqətli olmalıdır. Bütün meyvələr bir qaba qoyulmalı və meyvədən alınan suyu hələ də ehtiyac olduğu üçün başqa bir qaba tökmək lazımdır.
Ağ gilası bir qaba qoyun. Bir qazan və ya bir qab ola bilər. Ağ gilas şəkərlə örtülür və əvvəlcədən meyvələrdən əldə edilmiş suyu və ya 1,5 stəkan su əlavə olunur. 2-3 qram limon turşusu (yarım çay qaşığı) və ya yarı limon əlavə edə bilərsiniz ki, bu da xoş bir turşu əlavə edəcəkdir. Şəkərlə örtülmüş gilas bir az - 1-1,5 saat dəmlənməlidir.
Bundan sonra, gələcək mürəbbəni ocağın üzərinə qoymalı və şəkər tamamilə həll olunana qədər yavaş odda bişməlisiniz. Qaynadıldıqdan sonra cemi 2-3 dəqiqə daha bişirib söndürməlisiniz. Bu vəziyyətdə 5-6 saat saxlanılmalıdır. Bundan sonra hazır mürəbbəni bankalara töküb qapaqlar ilə örtməlisiniz (suda qaynadılmış).
Saxlama xüsusiyyətləri
Dərhal masaya mürəbbə verilmirsə, lazımi yerdə saxlanmalıdır. İdeal olaraq, belə bir yer soyuducunun alt rəfində saxlanılmalıdır. Soyuduuda saxlamaq mümkün deyilsə temperaturun 20 ° C-dən çox olmadığı hər hansı bir qaranlıq yerdə saxlaya bilərsiz. Məhsul nəticədə pisləşə biləcəyi üçün zirzəmidə saxlama tövsiyə edilmir.