Çiyələk yetişdirmə texnikası və çiyələyin faydaları
Çiyələk yetişdirməyin və ona qulluq etməyin əsasları
Dünyanın ən çox sevilən və istehlak edilən meyvələrindən biri olan çiyələk də ən çox satılan meyvə çeşididir. Özünəməxsus ətri və qoxusu ilə həm böyüklər, həm də uşaqlar tərəfindən heyranlıqla yeyilən meyvə, bölgələrimizdə geniş şəkildə yetişdirilir.
Zərif və tələbkar bir meyvə çeşidi olan çiyələyin təzə istehlak edilməsi və soyuducuda saxlanılması məsləhət görülür. Vətəni Amerikadan olan çiyələk, dünyada illik 5 milyon ton məhsul istehsal edən ən çox yetişdirilən meyvələrdən biridir.
Faydaları ilə yanaşı dadı ilə də ad qazanan çiyələk, müntəzəm olaraq istehlak edildikdə bədənə müsbət təsirlər yaradır. Şəkər miqdarı yüksək olan bir meyvə olduğu üçün bakteriya tutmayan bir quruluşa malikdir. Ayrıca yerə yaxın böyüdüyü üçün bol su ilə bütün torpaqdan təmizlənərək istehlak edilməsi məsləhət görülür.
Çiyələk Meyvəsi və Xüsusiyyətləri
Rosaceae ailəsinə aid olan çiyələk bitkisi elmi adı Fragaria ilə də tanınır. Qırmızı meyvələri olan bitkinin dünyada iyirmidən çox çeşidi var. Bitki üzərində dəstə -dəstə böyüyən çiyələk, bağçalarda özəl olaraq yetişdirilə bilər və ya təbii mühitdə təkbaşına böyüyə bilər.
Aprel və iyun aylarında çiçəklənməyə başlayan bitkinin çiçəkləri inkişaf edərək meyvəyə çevrilir. Ağ və yaşıl meyvələr zamanla olgunlaşır, qırmızıya çevrilir və tatlandırmağa başlayır. Yarpaqları tüklü olan bitki, yerə yaxın sürünən bir bitkidir.
Adətən təzə istehlak edilən çiyələk, qış üçün mürəbbə və kompot halına gətirilə bilər. Tortlara, desertlərə və içkilərə əlavə edərək istehlak edilə bilən çiyələk, yüksək vitamin və mineral tərkibi ilə çox faydalıdır. Sərt bir quruluşa malik olan böyük və orta keyfiyyətli Aliso çiyələk çeşidi ümumiyyətlə mürəbbə hazırlanmasında istifadə olunur.
Qida sənayesində istifadə olunan çiyələk çeşidi olan Tioga da dondurmaq üçün əlverişlidir. Bunlardan başqa pocahontas, douglas, red boss, dana, 216, pajaro, chandler, hanoye, brio, dağ çiyələyi və meşə çiyələyi kimi çiyələk növləri var.
Çiyələk yetişdirmə texnikası
Tarlada çiyələk yetişdirilməsi : -10 dərəcəyə qədər soyuqlara dözə bilən çiyələk, qumlu -çəmən və yüngül torpaqları sevir. Əhəng tərkibi yüksək olan torpaqlarda çiyələk yetişdirmək çətindir. Çiyələk əkilməsi 4 əkin vaxtına malikdir: yaz, qış, yay və payız. Çiyələk əkilməsi sərin və rütubətli havalarda aparılmalıdır. Kökü 6-8 sm-ə qədər torpağa basdırılan çiyələk, yarpaqları ilə torpağa əkilir.
Torpaqsız çiyələk yetişdirilməsi:Müasir çiyələk yetişdirilməsi olaraq da bilinən hidroponik çiyələk yetişdirilməsi son zamanlarda ən çox istifadə edilən üsuldur. Su əsaslı bir üsul olduğu üçün suda çiyələk yetişdirmə üsulu uyğun qablara istilik izolyasiya edən bir material əlavə etməklə aparılır. Torpaqsız çiyələk yetişdirilməsi bahalı bir üsul olsa da, istehsal olunan çiyələklərin keyfiyyətinə görə üstünlük verilən bir üsuldur. Bu becərmə üsulu üçün torpaq əvəzinə, qazlı durğun qida məhlulu və ya qida maddələri ilə zənginləşdirilmiş qaya yunu, perlit, pomza daşı və vulkan tüfü istifadə olunur. Bunlara əlavə olaraq torfsuz çiyələk yetişdirilməsi torf kimi üzvi materiallardan istifadə edilməklə aparılır.
İstixanada çiyələk yetişdirilməsi
Ümumiyyətlə qızdırılan plastik və ya şüşə alçaq tünellərlə edilən istixana becərilməsi yüksək xərcləri olan bir üsuldur. Çiyələk becərilməsinin torba mədəniyyəti ilə mümkün olmadığı bataqlıq, daşlı və qayalı ərazilərə tətbiq olunan bir üsuldur. Çiyələk yetişdirilməsi istixanada aparılırsa, çiyələklərin soyuqdan zədələnməməsi üçün istiliyi istiləşdirmək və səpmək üçün ikinci bir tunel tətbiq olunur. İstixanada çiyələk yetişdirmək və ona qulluq etmək zəhmətli bir üsuldur.
Çiyələk əkilən ərazinin günəş işığı alması vacibdir. Çiyələk evdə yetişdirilirsə, bağçanın və ya balkonun günəşli yerlərində yerləşdirilməlidir. Yetişdirdiyi torpağın azotla zəngin olması çiyələyi daha məhsuldar edir. Bu səbəbdən torpağa çiyələk əkmədən əvvəl torpağa azotla zəngin gübrə əlavə etmək vacibdir.
Çiyələk yetişdirməyin ən vacib hiyləsi suvarmadır. Əkin etdikdən sonra yağışsız günlərdə həyat suyu verilməli və çiyələk suvarılmalıdır. Torpağın həmişə nəm olması çox vacibdir. Meyvələr yetişməyə başlamazdan əvvəl yüksək fosforlu gübrələrdən istifadə edilməlidir.
Yetişən çiyələkləri daha təmiz etmək üçün qara bir polietilen örtük örtülmüş ola bilər. Bu örtük mikroorqanizmlərin yaranmasının qarşısını alır və torpağı təmiz saxlayır. Qapaqları sabit saxlamaq üçün dırnaqları ilə yerə tutula bilər.
Çiyələyə necə qulluq etmək olar?
Çiyələk becərilməsində ən vacib məqamlardan biri torpaqdan alaq otlarının çıxmasının qarşısını almaqdır. Çiyələk həddindən artıq sulandıqda bitkidə göbələk və sarılıq kimi xəstəliklər meydana gəlir. Bundan əlavə, suvarma suyunun duz miqdarı 5,0 millimostdan yüksəkdirsə, istifadə edilməməlidir. Əkin etdikdən sonra banka suyu adlanan suvarma prosesi aparılır.
Çiyələk yetişdirilməsində gübrələmə də vacib bir məsələdir. Çiyələk torpağı hər ay döllənir. Çiyələk qulluğunda bir digər vacib məqam çiyələkdən çıxan qolların dərhal təmizlənməsidir. Təmizlənməmiş qollar çiyələk məhsuldarlığını azaldır.
Çiyələk bitkilərində xəstəliklərin qarşısını almaq üçün torpaq sterilizasiyası və ya fumigasiya aparılmalıdır. Meyvələr çıxan kimi, çürümənin qarşısını almaq üçün mütəmadi olaraq funqisidlərdən istifadə edilməlidir.
Çiyələyin Faydaları Nələrdir?
Turşu və koks fermentləri olan çiyələk iltihab əleyhinə təsir göstərir. Yaralarda iltihabın əmələ gəlməsinin qarşısını alan meyvə bədəndəki dopamin nisbətini artırır.
Beyin funksiyalarının inkişafında mühüm rol oynayır və Alzheimer xəstəliyinə qarşı qoruyucudur.
Tərkibindəki antioksidan komponentlər bədənin immunitet sistemini gücləndirir və xəstəliklərə qarşı mübarizəni dəstəkləyir. Xərçəng hüceyrələrinin meydana gəlməsinin qarşısını alır və meydana gələn hüceyrələrin məhv olmasını təmin edir. Zəhərli maddələrin və artıq suyun bədəndən çıxarılmasına kömək edən çiyələk, tərkibindəki fenol birləşmələri sayəsində infarkt riskini minimuma endirir.
Manqan və K vitamini ilə zəngin olan bir meyvə olan çiyələk sümük və diş inkişafında mühüm rol oynayır.
Yaşla birlikdə görülən göz xəstəliklərinin müalicəsində kömək edən çiyələk, retina və korneanı gücləndirir.
Yüksək miqdarda C vitamini ehtiva edən çiyələk sərbəst radikallarla mübarizəni dəstəkləyərək dəri qırışlarının qarşısını alır. Çiyələk ilə hazırlanan dəri maskaları sızanaqları aradan qaldırmağa və dəri ləkələrini düzəltməyə kömək edir.
Kollagen tərkibinə görə zəif və kövrək saçlılara çiyələk yemək tövsiyə olunur. Çiyələk maskaları sağlam saçlar üçün hazırlana bilər, saçları canlı və parlaq edir.
Çiyələk maskaları həddindən artıq yorğunluq, qocalıq və yuxusuzluq səbəbiylə göz altı çürükləri və şişkinliyi üçün möcüzələr yarada bilər
Çiyələyin yetişdirilməsindən və faydalarından danışdıq. Nə qədər əziyyətli proses olduğunu bildik. Çiyələkdən hazırlanan mürəbbə və kompotları sevə - sevə istifadə edirik. Sizdə özünüzü əziyyətə salmadan Şəms markasının təbii meyvələrdən hazırladığı “Çiyələk mürəbbəsi” və “Çiyələk kompotu” ndan istifadə edə bilərsiz. Markamızın çiyələk mürəbbəsi və çiyələk kompotlarını əldə etmək üçün sizə yaxın olan supermarketlərə üz tutun. Məhsullarımızın keyfiyyətini yalnız istifadə etdikdə biləcəksiz.
Şəms bir Azərbaycan markasıdır!