Soyuqdəymə Zamanı İstifadə Edəcəyin Mürəbbə - MORUQ
Soyuqdəymə Zamanı İstifadə Edəcəyin Mürəbbə - MORUQ
Yaş moruq, mütəxəssislər tərəfindən temperatur və burun tutulduğunda tövsiyə edilən ən məşhur təbii dərmanlardan biridir.
Termometri azaltmaq üçün moruqdan bir temperaturda istifadə edə bilərsiniz. Ancaq yalnız 38 dərəcəyə qədər təsirli olduğunu xatırlamaq lazımdır. Qızdırma bu dəyərlərin üzərindədirsə, terapiya dərman olmalıdır və xalq müalicəsi allergiya riski səbəbindən təhlükəli olmasa da təsirsiz olacaq.
Qeyd etmək vacibdir ki, yalnız giləmeyvə deyil, həm də daha az faydalılığı olan yarpaqlar yüksək temperaturu azaltmaq və viral infeksiyaların patogenlərinə qarşı mübarizə aparmaq üçün yüksək səmərəliliyini göstərdilər. Bütün bunlar bitkinin bənzərsiz kimyəvi tərkibi ilə bağlıdır.
Moruq giləmeyvəsi bədən üçün ən vacib makro və mikroelementlərin əsl anbarıdır, məsələn:
· folik və salisil turşusu;
· kalsium;
· sink;
· maqnezium;
· manqan;
· mis;
· fosfor;
· dəmir.
Bundan əlavə, A, B, C, E, PP qrupunun ən vacib vitaminlərini ehtiva edir.
Yarpaqları aşağıdakı qida maddələrinin zəngin bir mənbəyidir: alfa-karoten, alfa-tokoferol, askorbin turşusu, manqan, niasin, borat, kalsium, xrom, lif, dəmir, maqnezium, alman turşusu, fosfor, kalium, riboflavin, selenyum, silikon , tiamin və sink.
Şəfa xüsusiyyətləri
Tərkibində, aspirində olduğu kimi, salisil turşusunun olması səbəbindən, meydana gəlməsinin ilk mərhələsində xəstəliklərlə yaxşı mübarizə aparır.
Buna görə moruqlu bir temperaturda olan çay xəstəyə o qədər faydalıdır. Bundan əlavə, viral bir hücum halında vücudu qoruyan çox sayda antioksidan var.
· Moruq və ondan çay zəhərlərin və toksinlərin bədəndən xaric olunmasına kömək edir;
· Qan təzyiqi, bağırsaqların normal işləməsi, həmçinin "anemiya" diaqnozu olan insanlar üçün çox faydalıdır;
· Yarpaqların qarışığı stomatitlə yanaşı boğaz ağrısı ilə də yaxşı kömək edir;
· Giləmeyvə ürək üçün çox faydalıdır. Qan damarlarının divarlarını gücləndirir və qanaxmanın qarşısını alır;
· Bitki, xolesterolun damar divarlarında yığılmasına imkan verməyən bir çox beta-sitosterol ehtiva edir;
· Tərkibindəki fitosterol aterosklerozun inkişafına mane olur;
· Kumarin qan laxtalanmasının normallaşmasına kömək edir;
· Giləmeyvə müxtəlif böyrək xəstəliklərini müalicə etmək üçün istifadə olunur;
· Onu istifadə edərək şişkinliyi azalda, kisənin vəziyyətini normallaşdırmaq olar;
· Giləmeyvə laringit ilə boğaz ağrısını aradan qaldırmaq üçün istifadə olunur;
· Əlavə olaraq ənənəvi tibb şəkərli diabet, sonsuzluq, qadın xəstəlikləri müalicə olunur.
· Yarpaqlar dəri iltihablarını, sızanaqları müalicə etmək üçün istifadə olunur;
· Giləmeyvə kosmetologiyada da istifadə olunur. Dərinin vəziyyətini yaxşılaşdıran və incə qırışları aradan qaldıran əla üz maskaları hazırlayırlar;
· Moruq həlimi hipertoniya üçün faydalıdır, qan təzyiqi bərpa etməyə kömək edir;
· Yarpaqlar immunitet sistemini yaxşı stimullaşdırır və gücləndirir;
· Mədə və bağırsaq xəstəlikləri üçün faydalıdır. İshaldan qurtulmağa, iştahanı yaxşılaşdırmağa, mədə ağrısını azaltmağa kömək edir;
· Moruqlu çay, aybaşı zamanı ağrıları azaltmağa kömək edəcək;
· Folik turşusu ehtiva etdiyi üçün hamiləlik planlaşdıran qadınlar tərəfindən istifadə üçün göstərilmişdir.
Beləliklə, ən yaxşı təbii antiinflamatuar, hemostatik, antitoksik və ağrılı dərmanlardan biridir. Bununla birlikdə moruqların bədən istiliyində bir artım meydana gətirdiyinə dair bir fikir var və bu doğrudur. Həkimlər bu təsiri bəzi xəstələrin çayı düzgün içməməsi ilə izah edirlər. 38 dərəcəyə qədər olan temperaturda moruq evdə ilk yardım ola bilər. Tez və təsirli şəkildə azaltmaq üçün yalnız giləmeyvələrdən və ya yarpaqlardan çay hazırlamalısınız.
Çay hazırlamaq üçün sizə lazım:
1. İki çay qaşığı təzə, qurudulmuş və ya dondurulmuş giləmeyvələrin üzərinə qaynar su tökün;
2. Təzə və ya dondurulmuş giləmeyvələr əvvəlcədən əzilə bilər. Həm də qara və ya yaşıl çay ilə bir stəkana əlavə edilə bilər;
3. Dəmləməyə icazə verin və 15 dəqiqə bir az soyudun. Sonra içə bilərsiniz.
Temperaturu azaltmaq üçün giləmeyvə əvəzinə moruq mürəbbəsindən istifadə edə bilərsiniz. İstilik müalicəsi nəticəsində itirilməyən vitaminlərlə zəngindir. İçki hazırlamaq üçün bir qaşıq mürəbbəni isti suda seyreltmək kifayətdir.
Qurudulmuş yarpaqların bir qaynağını da hazırlaya bilərsiniz: bunun üçün 2 çay qaşığı lazımdır. yarpaqları 500 ml suda bişirin. Bulyonu bir saat yarım bişirin, sonra süzün. Gündə 2-3 dəfə yarım stəkanda bir az isinib istifadə etməlisiniz.
İstiliyi azaltmaq üçün bu cür çayı isti və heç bir halda qaynar formada içmək tövsiyə olunur. İstiliyi aşağı salan isti bir içkidir və qaynama əks təsirə səbəb olur.
Bundan əlavə, moruq çayı boğaz ağrısını sakitləşdirməyə, qrip əlamətlərini aradan qaldırmağa və toksinləri bədəndən çıxarmağa kömək edəcəkdir.
Bilmək vacibdir! Moruq çox güclü tərləməyə səbəb olur.
Susuzlaşmanın qarşısını almaq və vəziyyəti ağırlaşdırmamaq üçün: çay və ya cem ilə birlikdə çox sayda digər içki - meyvə içkisi, meyvə içkisi qəbul etmək lazımdır.
Əks təqdirdə, mütəxəssislərə görə, bir temperaturda moruq yalnız zərər verə bilər.
Əks göstərişlər
Giləmeyvə çox faydalı olmasına baxmayaraq, istifadəsi üçün bir neçə əks göstəriş var:
Bu məqalədən moruqlu çay kimi bir vasitəni necə və hansı şəraitdə istifadə edə biləcəyinizi və bunun necə kömək etdiyini və həkimlərin bu barədə nə düşündüyünü öyrənəcəksiniz .
Çay və moruqun temperatur və soyuqdəyməyə təsiri
Bəs, soyuqdəymə və qızdırma ilə mübarizə çay və moruqla necə baş verir? Sadə moruqda salisil turşusunun olduğu , keyfiyyətlərinə görə mikrobları dezinfeksiya edən və öldürən, iltihabı aradan qaldıran və ağrıları aradan qaldıran bütün tanınmış dərmandır. Salisilik turşuya təbii aspirin də deyilir. Həmçinin moruqda bədəni dəstəkləyən və toxunulmazlığı gücləndirən xəstəliklə mübarizə aparan bir çox müxtəlif növ maddə var. Bu maddələrə vitaminlər, pektinlər, dəmir və fosfor daxildir. Əlbətdə ki, moruqdan əlavə çay da isti alınmalıdır ki, bu da rol oynayır. Bədəni və ağrılı yerləri (boğaz) istiləşdirir, daha sonra moruqun faydalı maddələrini daha yaxşı mənimsəməyə kömək edir.
Moruq ilə çay dəmləmək üsulları
Əslində moruq çayı dəmləməyin temperaturla kömək edəcək 3 yolu var . Birincisi, adi çayın dəmlənməsi və istifadəsi, moruq mürəbbəsinin sıxılmasıdır. Hər şey sadə, dadlı və xoşdur.
İkinci yol moruq ilə çay dəmləməkdir. Bu üsul istiliyi effektiv şəkildə azaldır və bədəni tonlamağa kömək edir.
Üçüncüsü isə moruq yarpaqları ilə çay yarpaqlarıdır. Bu vəziyyətdə, bu üsul temperaturu endirmək üçün ən zəifdir, lakin xəstəliyin müalicəsində çox təsirli olur.
Sonda yazmaq istərdim ki, bəzən bir xəstəliklə birlikdə köhnə və sübut edilmiş metodların istifadəsi tibbi üsullardan daha yaxşı ola bilər. Sağlam olun və özünüzə diqqət yetirin.
Moruq universal bir xalq müalicəsidir. Xüsusilə antibiotiklərdən qaçınmaq lazım olduğu dövrdə həm uşağa, həm də böyüklərə eyni dərəcədə fayda gətirəcəkdir. Ancaq yalnız moruq giləmeyvələri terapevtik bir vasitə kimi faydalıdır, güclü bir soyuqdəymə ilə budaqları dəmləmək tövsiyə olunur. Yaz aylarında moruq yarpaqlarından çiyələk yarpaqları ilə birlikdə istifadə edilməsi də təklif olunur.
Moruq nə üçün faydalıdır
Moruq insanlar tərəfindən haqlı olaraq sevilir, bir çox faydalı vitamin, turşu, iz elementi var. Giləmeyvələrdə kifayət qədər miqdarda C vitamini, folik turşusu var. Bu bitkinin tərkibindəki faydalı maddələr insan orqanizmindəki yaşlanma prosesini ləngidir, immunitet sistemini gücləndirir və hüceyrələri oksidləşmə proseslərindən qorumağa kömək edir.
C vitamini dəmir və kalsiumun əmilməsinə kömək edir, moruq anemiya üçün faydalıdır. Giləmeyvə çox miqdarda pektin ehtiva edir; radionuklidləri və ağır metalların digər duzlarını bədəndən asanlıqla və ağrısız çıxara bilirlər.
Xolesterol lövhələrinin çökməsinin qarşısını alan beta-sitosterol maddəsi moruqda da mövcuddur. Bitkinin bütün hissələri antisklerotik bir xüsusiyyətə malikdir. Artrit, oynaq ağrılarında moruq həlimindən istifadə etmək çox faydalıdır. Moruqların müalicəvi xüsusiyyətləri hər hansı bir mənşəli iltihab olduqda aşkar olunur.
Soyuqdəymə şiddətlənmə mövsümündə mütəxəssislər boşluqlardan istifadə etməyi, xüsusilə temperaturda moruq mürəbbəsi ilə qara və ya yaşıl çay içməyi və toxunulmazlığı gücləndirmək üçün budaqları dəmləməyi məsləhət görürlər. Bir çoxları faydalı maddələrin mürəbbə içində qaldığına şübhə edir, amma hamısı istehsal üsulundan asılıdır. Əlbətdə ki, faydalı maddələr bir az azalır, amma faydalı qalır.
Moruq içkisini sui-istifadə etməyin, çox miqdarda çay (1,5 litrdən çox) içdikdə böyrəklərin normal fəaliyyəti pozulur. Moruq ürək xəstəliklərində kontrendikedir. Moruq və aspirin eyni vaxtda istifadəsi qadağandır. Çox miqdarda moruq, başgicəllənməyə, halsızlığa, ürək ritminin pozulmasına səbəb ola bilər.
Moruqların soyuqdəymə və qızdırma zamanı faydaları
Soyuqdəymə üçün moruq (moruq mürəbbəsi) ən yaxşı alternativ dərmandır. Giləmeyvə meyvə içkilərinin hazırlanmasında istifadə olunan isti yaşıl və ya qara çaya əlavə olunur. Moruq mürəbbəsi temperaturu azaltmaq, rifahı yaxşılaşdırmaq üçün istifadə olunur. Moruq içərisindəki maddələr sürətlə yaxşılaşmağa kömək edəcəkdir. Bədəni faydalı vitaminlərlə doldururlar, bədənin müdafiəsini aktivləşdirirlər, enerji tarazlığını bərpa edirlər.
Hamiləlik zamanı moruq müalicəsi
Hamiləlik zamanı ən çox soyuqdəymə qadağan olunmuş siyahıda yer alır. Moruq, bu dövrdə qəbul edilə bilən az sayda müalicədən biridir. Hamiləlik zamanı moruq mürəbbəsi olan çay sərxoş ola bilər, lakin normada. İstismar dəyər deyil, çox miqdarda giləmeyvə yeyərkən, bir uşaqlıq daralmasına səbəb ola bilər.
· Moruq kalsiumla zəngindir, bədən tərəfindən asanlıqla əmilir. Bu element hamiləlik dövründə çox vacibdir, ödem meydana gəlməsinin qarşısını alır.
· Moruqda aspirin var, lakin az miqdarda körpə və gözləyən ana üçün zərərsizdir.
· Bir qadının cəsədi ikiqat yük daşıyarkən, immunitet sisteminin gücləndirilməsi çox vacibdir. Buna çox miqdarda C vitamini kömək edir.
Moruq ilə sağlam reseptlər
Moruqlu çay təbii antiseptikdir. Temperaturu tez bir zamanda azaldır, öskürəyi aradan qaldırır və qripi aradan qaldırmağa kömək edir. Bitkinin istənilən yerindən sağlam bir içki hazırlamaq olar.
Moruq mürəbbəsi
Qışda soyuqdəymənin öhdəsindən gəlməyə kömək edəcək mürəbbə etmək üçün 1 kq təzə moruqdan 2 kiloqram şəkər almalısınız.
Moruqların çeşidlənməsi lazımdır, amma yuyulmamalıdır. Giləmeyvələri şəkərlə tökün, sonra taxta bir krakerlə ovuşdurun. Moruqların uzun müddət üyüdülməsi homojen bir vəziyyətə gətirib çıxarır. Cem sterilizasiya olunmuş bankalara köçürülür, üzərinə şəkər səpilir, plastik qapaqlar ilə bağlanır. Bu mürəbbəni soyuducuda saxlayın. Bu reseptə görə hazırlanan mürəbbənin mümkün qədər qidalandırıcı və sağlam olduğu ortaya çıxır.
Moruq infuziyası
Moruq - 100 q
Su - 600 ml
Qurudulmuş moruq, qaynar su ilə tökülür. Yarım saat ərzində infuziya aşılanmalıdır, sonra içkini süzmək lazımdır. 200 ml moruq infuziyası yatmadan 15 dəqiqə əvvəl içilməlidir. Bu, viral bir xəstəliyin öhdəsindən gəlməyə, toxunulmazlığı aktivləşdirməyə kömək edəcəkdir.
Moruq meyvəli içki
Moruq suyu diaphoretic prosesləri aktivləşdirməyə və temperaturu aşağı salmağa kömək edəcəkdir. Bunu etmək üçün 100 g moruq, 500 ml su tökməlidir, 15 dəqiqə qaynatmaq lazımdır. Bir az soyudun, gün ərzində isti formada için.
Moruq çayı
Moruq rəngli çay hazırlaya bilərsiniz. 20 q quru çiçək 200 ml qaynar su tökür, yarım saatdan sonra içki hazır olacaq.
Sevdiyiniz çayı dəmləyə bilərsiniz, üzərinə bir qaşıq moruq mürəbbəsi əlavə edə bilərsiniz. Qışda bu cür mürəbbə çayı soyuqdəymənin xoşagəlməz simptomlarını aradan qaldırmağa kömək edəcəkdir.
Soyuqdəymələrin müalicəsinin sübut olunmuş bir yolu var. Axşam 3-5 fincan çay dəmləmək lazım olduğundan ibarətdir. Bütün çayları yorğana bükülmüş bir saat için. Çay qəbul etmək arasında qısa fasilələr verməyinizə əmin olun. Son fincandan sonra yatmaq lazımdır. Səhər artıq sağlamlığınızın necə yaxşılaşdığını, ateşin keçdiyini hiss edə bilərsiniz.
Sağlam ol, sağlam yaşa …..