Gavalının faydaları və istifadəsi nələrdir
Bol miqdarda duzla dadına doymadığınız gavalı yemək də xoşdur. Özünəməxsus şirəli və turş dadı ilə cəlbedici bir meyvə olan gavalıın müxtəlif istifadəsi var. Erik istifadə edərək reseptlərlə alternativ tatlar da yarada bilərsiniz.
Gavalı növləri nədir?
Yaz aylarının əvəzolunmaz meyvəsi olan 5 müxtəlif gavalı yetişdirilir.
Bunların arasında 3 növ gavalı istehsalı baxımından əhəmiyyətlidir və tez-tez istehlak olunur. Xırıltılılığı ilə məşhur olan yaşıl gavalı növlər arasında birinci yerdədir. Digər tərəfdən Avropa dərəcəli gavalı turş və şirin arasında bir ləzzətə malikdir və başqa bir populyardır. Bu meyvələr mürəbbə və marmelad tipli qidaların hazırlanmasında istifadə olunur. Yapon tipli gavalılar isə böyük görünüşü və xüsusiyyətləri ilə diqqəti cəlb edir. Həm də təravətləri ilə fərq yaradırlar.

· Gavalının faydaları nədir?
Gavalı həm faydalı, həm də dadlı olan bir meyvədir və bu xüsusiyyətlərdən biri də yüksək lif tərkiblidir. Lifin çoxluğu həzm sisteminə kömək edir.
Antioksidan və tərkibində C vitamini olduğu üçün xəstəliklərə qarşı artan müqavimət göstərir.
Gavalıda neçə kalori var? Gavalı az kaloridir və beləliklə onu pəhriz siyahıları üçün ideal bir seçim halına gətirir.
Gavalıda çox miqdarda dəmir ehtiva edir və kifayət qədər istehlak edildikdə dəmir çatışmazlığını aradan qaldırmağa kömək edir.
Gavalı sortları xolesterol yığılmasının və ateroskleroz tipli xəstəliklərin qarşısını alır. Astma və revmatizm kimi xəstəliklərə qarşı da yaxşıdır.
Qan şəkərinin tənzimlənməsi və sümük sağlamlığına faydaları gavalığın digər üstünlüklü tərəfləridir. Qırmızı gavalı şirin bir meyvə olsa da, gavalıda şəkər azdır.
Yaşıl gavalığın digər faydalı tərəfi dəriyə verdiyi töhfəsidir. Gavalı istehlakı nəticəsində sallanma kimi arzuolunmaz hallar minimuma enir. Eyni zamanda dərinin cavan qalması üçün dəstəkləyici bir xüsusiyyət göstərir.
Gavalıda çox miqdarda A vitamini olması, göz sağlamlığına müsbət təsir göstərir. Katarakt kimi göz problemlərinin həllini dəstəkləyən gavalı, gözlərin daha yaxşı görməsini təmin edir.
Erikin sərt quruluşu diş sağlamlığı üçün də faydalıdır. Gavalının istehlakı nəticəsində diş ətləri daha davamlı olur.
Gavalı bədəndə yığılmış zərərli maddələrdən qurtulmağa kömək edir və bu baxımdan bədən sağlamlığını dəstəkləyir.Yüksək qida dəyəri olan bir meyvə olan gavalı istehlak etmək zərərli ola bilər. Bunun xaricində bilinən əhəmiyyətli zərərli cəhətləri yoxdur.
· Gavalı mövsümü nə vaxtdır?

Gavalı vaxtı sortlarına görə fərqlənir. Yetişmə prosesindən asılı olaraq 15 aprel - 30 sentyabr arasında müxtəlif növ gavalı növlərini tapmaq mümkündür. Gavalı deyəndə ağlınıza gələn yaşıl gavalılar yazda satılır.
Daha sonra Yapon gavalıları yığılmağa və piştaxtalarda yerlərini almağa başlayır. Qırmızı gavalı adlanan Avropa tipli gavalılar, yaz sonunda və avqustda istehlak olunur. Bundan əlavə, qırmızı gavalı payız və qışda cem və marmelad şəklində saxlanılır və istifadə olunur.
· Gavalını necə qurutmaq olar?
Gavalı ən yaxşı qurutma üsulunu axtaranlar "gavalı necə qurudulur ?" cavabı ilə maraqlanır. Qurudulmuş gavalıları bir müddət günəş altında saxlayaraq asanlıqla edə bilərsiniz. Sözügedən proses zamanı əsas və toxumsuz qurutma metodlarına üstünlük verilə bilər. Xüsusilə yay mövsümündən sonra quru gavalı hazırlamaq yaxşıdır.
Toxum üsuluna əməl olunarsa, gavalıları yaxşıca yuduqdan sonra günəşli yerdə saxlamaq lazımdır. Toxumsuz olmaq istənirsə, toxumlar qurutma prosesindən əvvəl bıçaqla çıxarılır.
Elektrik istifadəsi baxımından bahalı bir metod olsa da, evdə sobalardan istifadə edərək qurutma prosesini həyata keçirmək mümkündür. Təxminən 4 saatdan sonra qara gavalıların hazır olduğunu görə bilərsiniz. Bu metodun üstünlüyü ondan ibarətdir ki, quru gavalılar qısa müddətdə hazırlanır.
· Gavalının İstifadəsi Nədir?
Gavalı ümumiyyətlə bir meyvə kimi istehlak olunsa da, bir çox fərqli istifadəyə malikdir. Yayın sonlarına doğru yumşalmağa başlayan gavalıları bu şəkildə qiymətləndirmək mümkündür. Yalnız şəkər, su və limondan istifadə edərək ləzzətli bir gavalı mürəbbəsi etmək mümkündür.
Daha gərgin bir resept yaratmaq istəyirsinizsə, gavalı marmeladını sınaya bilərsiniz . Gavalı kompotu yay ayları üçün təravətləndirici bir içki kimi damson gavalı ilə hazırlana bilər. Gavalı kompotu, gavalıya qərənfil və zerdeçal kimi alternativ ləzzətlər əlavə edərək masaya əlavə edilə bilər.
· Təravətləndirici, Evdə Hazırlanan Gavalı Kompotu.

Kokteylə bənzəyən gavalı kompotunu müəyyən miqdarda gavalıya şəkər və su əlavə etməklə asanlıqla etmək mümkündür. Hazırladığınız kompostu bir müddət istirahət etsəniz, yaxşı bir nəticə əldə edə bilərsiniz. Eynəkləri limon dilimləri ilə bəzəyərək şık bir görünüş yarada bilərsiniz. Bağlantıdakı reseptə düzgün əməl etsəniz, fotoşəkildə olanlara bənzər bir kompot əldə edə bilərsiniz.