Qoz mürəbbəsinin hazırlanması və resepti
Yaşıl təzə qoz tünd bir maun qəhvəyi olur və şərbətdə qorunur, ləzzətli, zəngin nəfis möhkəm bir toxumaya sahibdir.
Qoz mürəbbəsini hazırlamaq üçün nə lazımdır?
1-2 kilo təzə, yaşıl qoz (ölçüsünə görə təxminən 23-30)
1-2 kilo şəkər
1-4 stəkan su
1-2 xörək qaşığı limon suyu
1 çay qaşığı darçın
1 çay qaşığı vanil ekstraktı (və ya 1/2 vanil lobya)
4 mixək (və ya 1 çay qaşığı) hil
Sıfırdan Qoz mürəbbəsi necə hazırlanır?
1. Təzə Qoz tapın
Bu, ehtimal ki, prosesin ən çətin hissəsi olacaqdır. Öz qara qoz ağacınıza sahib olmaq və ya bir ağacdan istifadə etmək şanslısınızsa, o zaman yaşıl olduqda onları iyunda, nə qədər tez olarsa, seçin. Yaşıl qozun ölçüsü çox böyük bir zeytun ilə çox kiçik bir yumurta arasında olmalıdır. Sərt daxili qabıq inkişaf etməmişdən əvvəl məhsul götürürsünüzsə, hər birini çox asanlıqla yarıya endirməli və içərisində açıq yaşıl və ağ olmalıdır.
2. Yaşıl qozunuzu soyun və isladın
Növbəti addım üçün əlcəklərə ehtiyacınız olacaq: rezin mətbəx əlcəkləri yaxşıdır, baxmayaraq ki, lateks əlcəklər sizə daha çox rahatlıq və rahatlıq verəcəkdir. Yaşıl qoz, kəsildikdə, sürətlə tünd, qəhvə rəngli qəhvəyi rəngə çevriləcək və barmaqlarınızı bir neçə həftəlik amansız ovma üçün lazım olan bir şəkildə ləkələnəcəkdir.
Qabığı soyulmuş qozu soyuq su qabına qoyun. Qozunuzu ən az yarıdan bir çəngəllə sancmaq istəyə bilərsiniz, baxmayaraq ki, qozunuz bir müddət isladıldıqdan bir neçə gün sonra bunu edə bilərsiniz.
Bu mərhələdə soyulmuş qozunuzu çəkdiyinizə əmin olun. Bu sonrakı mərhələdə vacib olacaqdır.
Qozunuzu gündə iki dəfə dəyişdirərək 9 gün təzə, soyuq suda saxlayın. Üzəcəklər, ancaq üstünə keramika lövhə qoyaraq onları suda saxlaya bilərsiniz. Suları yuduğunuz vaxta qədər qızıldan yaşıl rəngə çevriləcəkdir. Durulama vacibdir, çünki əsasən yetişməmiş qozun içindəki təbii acı dadı yuyursunuz. Ayrıca, qozun yavaş-yavaş qaralacağını, açıq yaşıldan tünd yaşıldan nəhayət tünd maun qəhvəyi rəngə keçdiyini görəcəksiniz.
Daha möhkəm bir qoz qoruması istəsəniz, gündəlik suyu dəyişdirərək 5-8 gün ərzində əhəng suyuna (soyuq suda həll edilmiş turşu əhəng) köçürün və batırın. Turşu əhəng az miqdarda təhlükəsiz olan və qozda təbii olaraq meydana gələn pektini çökdürən, daha möhkəm (lakin yenə də yumşaq) bir qoruma ilə nəticələnən kalsium hidroksidi ehtiva edir.
Hələ də 9-cu gün üçün adi soyuq suda islatmaq istəyəcəksiniz.
3. Şərbət hazırlayın və qozunuzu bişirin
Hər qozu bir çubuq, böyük bir toxuculuq iynəsi və ya çəngəl ilə 3-4 dəfə deşik açın, sonra 10 dəqiqə qaynar suya atın. Tamamilə qurumasını gözləyin.
Bir qazana şəkər və su əlavə edin. Bir qaynadək gətirin və sonra qoz atın. Yenidən qaynadın və şərbətdəki qozu təxminən 30 dəqiqə bişirin. Qazanın üzərini örtün və təxminən 6 saat soyumasını gözləyin (ideal olaraq bir gecədə).
Qazana limon suyu, darçın, vanil və mixək / hil əlavə edin, yenidən qızdırın və 30 dəqiqə daha bişirin. Yumşaq olduğundan əmin olmaq üçün qozu yoxlayın, hələ də çox möhkəmdirsə, yumşalana qədər daha uzun bişirin.
Qoz hazır olduqda, onları və şərbəti sterilizasiya olunmuş bankalara tökün və möhkəm bağalyın. İstehlak etməzdən əvvəl ən azı bir həftə gözləməyiniz məsləhətlidir. Amma qaranlıq və sərin bir yerdə ən azı 6 ay saxlamalıdırlar.
Bizdə ŞƏMS markası olaraq Qoz Mürəbbələrimizi istifadənizə təqdim edirik. Məhsullarımızdan istifadə etdikdə necə də keyfiyyətli və dadlı olduğunun fərqinə varacaqsız. Özünüzə əziyyət vermədən Şəms Məhsullarından olan Qoz Mürəbbəmizi ala bilərsiz.
Nuş olsun....